top of page

Τι πραγματικά βλέπουν τα κατοικίδια παρακολουθώντας τηλεόραση;


Σε αντίθεση με την κοινή γνώμη, οι γάτες και οι σκύλοι, μπορούν να δεχθούν πληθώρα οπτικών ερεθισμάτων ενώ παρακολουθούν την αγαπημένη τους τηλεοπτική εκπομπή.

Τα σκυλιά μπορούν να δουν, αρκετά καλά, χρώματα στο φάσμα του μπλε, αλλά δε βλέπουν το κόκκινο και το πράσινο, διαθέτοντας μόνο δύο τύπους κωνίων στο οπίσθιο μέρος του οφθαλμού τους, σε αντίθεση με τους ανθρώπους που διαθέτουν 3 τύπους κωνίων. Επίσης, οι άνθρωποι έχουν αυτά τα κωνία αναγνώρισης χρωμάτων σε 10πλάσια πυκνότητα από ότι οι τριχωτοί μας φίλοι, γεγονός που αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για να αντιλαμβανόμαστε ολόκληρο το φάσμα χρωμάτων που εμφανίζεται στην τηλεόραση.

Οι γάτες διαθέτουν λίγο πληρέστερο φάσμα του μπλε, του κίτρινου και του πράσινου χρώματος σε σύγκριση με το σκύλο, αλλά βλέπουν πολύ λίγο το κόκκινο.

Τα κατοικίδιά μας έχουν περιορισμένη ικανότητα να διακρίνουν τις λεπτομέρειες (περίπου το 1/6 από ότι εμείς). H έλλειψη κεντρικού βοθρίου, μία περιοχή του αμφιβληστροειδούς που περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις κωνίων και είναι υπεύθυνη για την κεντρική όραση και που όλοι οι άνθρωποι διαθέτουμε, έχεις ως αποτέλεσμα τα κατοικίδια μας να έχουν οξύτητα όρασης μόνο 20/75, που σημαίνει ότι μπορούν να δουν ένα αντικείμενο από 20 μέτρα μακριά όπως και ο άνθρωπος αλλά εμείς θα μπορούσαμε να δούμε το ίδιο αντικείμενο και στα 75 μέτρα. Δηλαδή οι φιγούρες ανθρώπων θα φαίνονται θολές ακόμα και όταν οι τριχωτοί μας φίλοι χαλαρώνουν μόνο λίγα μέτρα μακριά από μία οθόνη 50 ιντσών.

Οι σκύλοι και οι γάτες, παρόλα αυτά είναι πολύ πιο ικανές στο να ανιχνεύουν την κίνηση και να εστιάζουν καλά στις άκρες και τα περιγράμματα ζώων ή ανθρώπων που παρακολουθούν στην οθόνη (ή στην πραγματική ζωή). Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα κατοικίδια δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής μας αλληλεπίδρασης με αυτά βασίζεται στις στατικές κινήσεις. (στους σκύλους ακόμα περισσότερο από ότι στις γάτες).

Ορισμένες φυλές σκύλων, όπως είναι τα Labrador Retriever, έχουν καλύτερη όραση σε σύγκριση με σκύλους άλλων φυλών. Αντί για το δικός μας λεπτομερές κεντρικό βοθρίο, όλες οι γάτες και οι σκύλοι έχουν ένα ταπήτιο, το οποίο είναι μια ανακλαστική περιοχή του οφθαλμού η οποία ενισχύει τη φωτεινότητα του φωτός που εισέρχεται στον αμφιβληστροειδή. Ακόμη, διαθέτουν περισσότερα ραβδία στο οπίσθιο μέρος του οφθαλμού, σε αντίθεση με το γεγονός ότι εμείς έχουμε περισσότερα κωνία. Τα παραπάνω δύο χαρακτηριστικά είναι αυτά που τους προσδίδουν πολύ καλύτερη νυχτερινή όραση από αυτήν του ανθρώπου. Εκτός από το γεγονός ότι όταν φωσφορίζουν τα μάτια τους είναι εντυπωσιακά, το χαρακτηριστικό αυτό προσδίδει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα όσον αφορά τη νυκτερινή όραση επειδή χρειάζονται περίπου 4-6 φορές λιγότερο φως από ότι το δικό μας μάτι.

Τα σκυλιά δεν μπορούν να διακρίνουν αποστάσεις όπως κάνουν οι άνθρωποι, λόγω της περισσότερο πλευρικής θέσης των οφθαλμών τους, έχουν όμως καλύτερη περιφερική όραση. Οι γάτες αντίθετα, μπορούν να εκτιμούν την απόσταση ακόμα καλύτερα και από τους ανθρώπους.

Οι γάτες βλέπουν περίπου το ίδιο καθαρά όσο οι άνθρωποι, και έχουν καλύτερη νυχτερινή όραση από τους σκύλους, γεγονός που οφείλεται στην ελλειπτική, και ταχέως προσαρμοζόμενη ίριδα που διαθέτουν. Επιπλέον, οι γάτες επεξεργάζονται τα οπτικά ερεθίσματα πιο γρήγορα τόσο από τους σκύλους όσο και από τον άνθρωπο. Δηλαδή σε μία τηλεόραση με «ρυθμό ανανέωσης» 50Hz* συνήθως βλέπουν μία τρεμάμενη εικόνα που αναβοσβήνει. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν μελέτες που δείχνουν ότι η διαδικασία αυτή ποικίλει σημαντικά ανάμεσα σε κάθε γάτα, και ότι μερικές γάτες που επεξεργάζονται τα οπτικά ερεθίσματα με μικρότερο ρυθμό θα έχουν πολύ καλή εικόνα σε μία τηλεόραση των 50Hz. Οι περισσότερες γάτες, παρόλα αυτά, βλέπουν καλύτερα σε 100Hz, δίνοντας έτσι έναν λόγο σε όλους τους λάτρεις των κατοικίδιων να αλλάξουν αμέσως τηλεόραση.

Συμπερασματικά, για να βοηθήσουμε τα αγαπημένα μας κατοικίδια να απολαμβάνουν την τηλεόραση, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε την φωτεινότητα και να διαλέξουμε εκπομπές με πολλές σκηνές δράσης (που περιέχουν γρήγορες κινήσεις) και που επικρατεί το μπλε ή το ριγέ χρώμα στα ρούχα.

*Εάν μια τηλεόραση έχει «ρυθμός ανανέωσης» = 50Hz σημαίνει ότι σε ένα δευτερόλεπτο προβάλει 50 καρέ (η αρχή δηλαδή που ισχύει και στον κινηματογράφο με τις φωτογραφίες που αν περάσουν γρήγορα μπροστά από τα μάτια μας, δημιουργούν την αίσθηση της κίνησης). Άρα όσα περισσότερα καρέ τόσο πιο καθαρά προβάλλεται μία κίνηση.

bottom of page