top of page

Γιατί οι σκύλοι γαβγίζουν το βράδυ;


Ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε; Βλέπουν φαντάσματα; Τους ενοχλεί κάτι;

Σήμερα, λοιπόν, συγκεντρώσαμε για εσάς -που ο σκύλος σας είναι αρκετά “ομιλητικός” τη νύχτα- τους πιο συχνούς λόγους για τους οποίους οι σκύλοι γαβγίζουν το βράδυ.

Γαβ #1 Πείνα ή πρόβλημα με τη διατροφή

Υπάρχει περίπτωση ο σκύλος σας να μην τρώει την απαραίτητη ποσότητα τροφής μέσα στην ημέρα κι επομένως το βράδυ να πεινάει. Σε αυτή την περίπτωση ίσως θα πρέπει να ταΐζετε το σκύλο σας με μικρότερες ποσότητες σε περισσότερα γεύματα, για παράδειγμα το πρωί και το απόγευμα. Εναλλακτικά, υπάρχει η πιθανότητα ο σκύλος σας να μην προσλαμβάνει από την καθημερινή του διατροφή όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ή ακόμη και να τρώει τροφές που δεν θα έπρεπε. Ως αποτέλεσμα, έχει δυσφορία και γαβγίζει το βράδυ για να “παραπονεθεί”. Βεβαιωθείτε ότι μέσα στην ημέρα έχει μία υγιεινή και θρεπτική διατροφή.

Γαβ #2 Πόνος & δυσφορία

Σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανό να υπάρχουν κι άλλες ενδείξεις πως ο σκύλος σας ή είχε κάποιο τραυματισμό ή κάποιο πρόβλημα υγείας που του προκαλεί δυσφορία και συνεπώς γαβγίζει το βράδυ.

Γαβ #3 Απρόσκλητοι επισκέπτες Είναι γνωστό πως οι σκύλοι έχουν πιο ενισχυμένη ακοή σε σχέση με εμάς. Μπορεί λοιπόν, κατά τη διάρκεια της νύχτας να αντιλαμβάνονται ότι κάποιος “ξένος” άνθρωπος ή σκύλος ή γάτα έχουν εισέλθει σε αυτό που θεωρεί περιοχή του. Έτσι, γαβγίζει για να μας προειδοποιήσει αλλά και για να απωθήσει τους ανεπιθύμητους εισβολείς.

Γαβ #4 Κοινωνικοποίηση

Ένας από τους πιο συχνούς λόγους που ο σκύλος σας μπορεί να γαβγίζει το βράδυ είναι ότι απλά “μιλάει” με άλλους γειτονικούς ή αδέσποτους σκύλους.

Γαβ #5 Αλλαγές στο περιβάλλον ή στη ρουτίνα του το βράδυ

Μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το χώρο στον οποίο κοιμάται π.χ. να έχει πολλή ζέστη ή πολλή φασαρία ή πολύ φως. Επιπλέον, μπορεί να διαμαρτύρεται και να γαβγίζει το βράδυ γιατί κάτι άλλαξε στην νυχτερινή του ρουτίνα. Για παράδειγμα, μπορεί ξαφνικά να πηγαίνετε πιο νωρίς για ύπνο ή να αντικαταστήσατε το κρεβάτι του.

Γαβ #5 Φόβος & Άγχος Είναι πολύ πιθανό ο σκύλος σαν να γαβγίζει το βράδυ γιατί νιώθει άγχος και φόβο επειδή μένει μόνος. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο συνήθως θα παρατηρήσετε μία ανησυχία κι όταν τον αφήνετε μόνο του σε άλλες ώρες της ημέρας.

Γαβ #6 Δυνατοί ήχοι Οι δυνατοί ήχοι κι ο θόρυβος προκαλούν ανησυχία στους σκύλους. Έτσι, θόρυβος που μπορεί να προκληθεί για παράδειγμα από πυροτεχνήματα, μουσική ή ακόμη και γειτονικά κουδούνια, προκαλούν ανησυχία στο σκύλο σας και γι’αυτό γαβγίζει συχνά το βράδυ.

Γαβ #7 Ηλικία

Σε περίπτωση που ο σκύλος σας είναι μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί να έχει πόνο και δυσφορία από τις αρθρώσεις του και γι’ αυτό να γαβγίζει το βράδυ.

Γαβ #8 Ανία Με λίγα λόγια μπορεί να βαριέται κι απλά να αναζητά την προσοχή σας με το γάβγισμα. Σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι να μην ενθαρρύνετε τη συμπεριφορά του δίνοντας του σημασία ή ακόμη και treats.

Τι μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε τη συμπεριφορά αυτή;

  • Φροντίστε ώστε να τρέφεται επαρκώς και με σωστές τροφές

  • Εξασφαλίστε του έναν άνετο χώρο για να ξεκουράζεται το βράδυ. Μπορείτε να φροντίσετε να έχει το δικό του κρεβάτι, μαξιλάρι ή χαλάκι.

  • Αν είναι μεγάλης ηλικίας μπορείτε να του προσφέρετε συμπληρώματα που βοηθούν στη χαλάρωση και στην κινητικότητα των αρθρώσεων.

  • Φροντίστε να ασκείται αρκετά μέσα στην ημέρα ώστε να εκτονώνεται.

Συνοψίζοντας, το σημαντικότερο στην περίπτωση που ο σκύλος σας γαβγίζει υπερβολικά το βράδυ είναι να προσπαθήσετε να παρατηρήσετε τι αλλάζει και αντιδρά έτσι και σίγουρα πρέπει να αποφύγετε την “επιβράβευση” αυτής της συμπεριφοράς.

bottom of page