top of page

Λεπτοσπείρωση του σκύλου


εμβόλια σκύλου

Η λεπτοσπείρωση είναι λοιμώδες νόσημα των ζώων και πολύ επικίνδυνο στον άνθρωπο.

Είναι βακτηρίδια που ανήκουν ευρύτερα στην οικογένεια των σπειροχαιτών, είναι βακτηρίδια κινητά (κίνηση με συστροφή και συσπειρωτικές κινήσεις του σώματός τους), γι' αυτό και μπορούν να κολυμπάνε στο νερό, στα ούρα άρρωστου ζώου (ιδίως σκύλου).

Είναι μικρόβια ευαίσθητα στην ξηρασία, στη σήψη, στα διάφορα απολυμαντικά, στην πολλή ζέστη.Στο πτώμα τα μικρόβια αυτά πεθαίνουν. Μπορεί να επιζήσουν εκεί όπου υπάρχουν λάκκοι με νερά σε βαλτόνερα, σε αποχετεύσεις κυνοκομείων, χοιροστασίων, σε νερά στάσιμα από νεροποντές, σε ξεχείλισμα χειμάρρων, όταν η ροή του νερού είναι αργή και γενικότερα σε υγρά μέρη όπου το pH είναι ουδέτερο ή ελαφρώς αλκαλικό. Γενικά οι λεπτοσπείρες θεωρούνται «οι σπειροχαίτες του νερού».

Το είδος των λεπτοσπειρών διακρίνεται σε δύο μεγάλα υποείδη: Leptospira biflexa και Leptospira interogans. Η τελευταία διακρίνεται σε 4 οροτύπους, οι οποίοι ξεχωριστά ο καθένας προκαλούν διαφορετικό είδος αντισωμάτων στους ξενιστές, δηλαδή εάν ο σκύλος αποκτήσει αντισώματα από έναν οροτύπο λεπτόσπειρας δεν προστατεύεται για τους άλλους τρεις οροτύπους.

Ετσι έχουμε τους: α) Lept. icterohaemoerhagiae, β) Lept. oauicola, γ) Lept. grippotyphosa και δ) Lept. pomona.

Οι δύο πρώτοι οροτύποι είναι πιο συχνοί στη λεπτοσπείρωση του σκύλου, γι' αυτό υπάρχει εδώ και κάμποσα χρόνια το διδύναμο εμβόλιο... Φαίνεται όμως εδώ και 2-3 χρόνια να εμφανίζεται στο προσκήνιο η Lept. grippotyphosa περισσότερο και λιγότερο η Lept. pomona. Πάντως στις ΗΠΑ ο εμβολιασμός του σκύλου για τη λεπτοσπείρωση καθίσταται προβληματικός.

Τα συμπτώματα αρχίζουν ξαφνικά έπειτα από 4-12 ημέρες επώασης. Συνήθως ο σκύλος μολύνεται από ακάθαρτα νερά, από τα ούρα άλλων μολυσμένων ζώων (συνήθως ποντικών). Οι άρρωστοι σκύλοι παρουσιάζουν πυρετό 40-41° C, κατάπτωση, εμετό, ανορεξία, επιπεφυκίτιδα και γενικευμένους πόνους.

Υστερα από δύο ημέρες μπορεί ο πυρετός να πέσει σε φυσιολογικά επίπεδα ή ακόμη ο σκύλος να έχει και υποθερμία, αλλά αυξάνει η διούρηση και η δίψα. Τα ούρα του σκύλου χρωματίζονται βαθύ πορτοκαλί, επέρχεται αφυδάτωση, ουραιμία λόγω νεφρικής ανεπάρκειας ανεβαίνουν τα ηπατικά ένζυμα, στο τελευταίο στάδιο, έχουμε βαριά κατάπτωση, ίκτερο, δύσπνοια, αιματηρούς εμετούς, τα τελευταία αυτά συμπτώματα προκαλούνται από τη Lept. Iicterohaemoerhagiae και από τη Lept. grippotyphosa, αλλά και από την Lept. pomona και canicola.

Η θνησιμότητα ξεπερνά το 10% μέσα σε 5-10 ημέρες.

Ο εμβολιασμός του σκύλου κατά της Λεπτοσπείρωσης είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ! Στη χώρα μας θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον ετήσιο εμβολιασμό κάθε σκύλου (σε άλλες χώρες ενδεχομένως να γίνεται μόνο στα ζώα Υψηλού Κινδύνου).

Οι περισσότεροι είστε εξοικειωμένοι με τους όρους: εξαπλό, ετήσιο εμβόλιο. Αυτά είναι τα πολυδύναμα εμβόλια (για πολλές ασθένειες μαζί), που γίνονται κάθε χρόνο στο ζώο σας από τον Κτηνίατρο. Μέσα σε αυτά τα εμβόλια, περιέχεται πέραν των άλλων και η ασθένεια της Λεπτοσπείρωσης, με διάρκεια προστασίας συνήθως 12 μηνών.

Οι περισσότεροι επίσης γνωρίζετε πως ο ετήσιος εμβολιασμός γίνεται ΜΙΑ φορά το χρόνο. Αυτό είναι αληθές και σωστό. Θα ακούσετε όμως συχνά τον/την Κτηνίατρό σας να συμβουλεύει πως αν το ζώο σας κινείται σε περιβάλλον Υψηλού Κινδύνου (επαφή με τρωκτικά), τότε θα ήταν καλό να του γίνεται ένας επιπλέον εμβολιασμός κατά της Λεπτοσπείρωσης στο εξάμηνο από τον ετήσιο εμβολιασμό.

Ζώα που επισκέπτονται συχνά κυνοκομεία ή χώρους φιλοξενίας, ίσως θα πρέπει να λαμβάνουν αυτό το επιπλέον εμβόλιο. Σε καμία περίπτωση δεν γίνεται υπαινιγμός εδώ για τις συνθήκες υγιεινής των χώρων αυτών. Απλώς, σε χώρους όπου συνωστίζονται πολλά ζώα, (άρα και τροφές) και συνήθως αυτοί οι χώροι είναι κοντά σε αγρούς! η πιθανότητα εμφάνισης τρωκτικών είναι υψηλότερη.

Τι είναι αυτός ο επιπλέον εμβολιασμός?

Είναι ένα εμβόλιο κατά της Λεπτοσπείρωσης μόνο (χωρίς τις άλλες ασθένειες δηλαδή). Αυτός ο εμβολιασμός θα ήταν καλό να γίνεται για λόγους ασφάλειας του ζώου σας.

Όλα τα εμβόλια κατά της Λεπτοσπείρωσης περιέχουν τους ορότυπους: L.canicola και L.icterohaemorrhagiae. Υπάρχει όμως και εμβόλιο που περιέχει επιπλέον τους οροτύπους L.australis και L.grippotyphosa

Τα εμβόλια που περιέχουν τα στελέχη L.canicola και L.icterohaemorrhagiae μπορεί να προστατεύουν και από άλλους ορότυπους, αλλά όχι πάντα.

Ζώα σε ενδημικές περιοχές πρέπει να εμβολιάζονται 2-3 φορές το χρόνο.

bottom of page